1. september 2009

Græd ikke over steamed milk XIII

[Husk at blive fan af bloggen på Facebook]

Handelshøjskolen i København ændrede for snart længe siden navn til CBS - Copenhagen Business School. Man tænkte ikke over, at CBS allerede var en kendt forkortelse, nemlig for den amerikanske mediegigant, som tidligere hed Columbia Broadcasting System.

Efterhånden har vi vænnet os til det i Danmark, og selv om man måske ikke er så vild med det, er det nu engang det, den skole hedder nu.

Forleden så jeg en annonce i MetroXpress, som havde overskriften "Ni hao - begynderkursus i kinesisk". Jeg overvejer ikke at lære kinesisk lige foreløbig, men som sprogentusiast kigger man da lige en ekstra gang. Det skulle jeg aldrig have gjort.

Teksten startede således, og nu skal tungen holdes lige i munden:

Det nyetablerede Københavns Business Konfucius Institut (CBCI) ved Copenhagen Business School (CBS) udbyder kurser i kinesiske sprog for begyndere.

Nederst kan man så se, at man kan kontakte kurset gennem email-adressen confuciusinstitut@cbs.dk.

Lad os begynde ved starten. Hvis skolen hedder Copenhagen Business School, skal instituttet vel hedde det lidet mundrette Copenhagen Business Confucius Institute. Det ville retfærdiggøre forkortelsen CBCI. Man kan ikke tro, at skribenten er i tvivl om, hvorvidt læseren ved, hvad vores hovedstad hedder på engelsk, for skolen hedder stadig noget med Copenhagen.

Konfucius staves med K på dansk, men "Konfucius-Instituttet' bør være i ét ord med en bindestreg på dansk ligesom alverdens Goethe-institutter er.

Hvorfor de har valgt den her absurde blanding af dansk og engelsk retstavning kan ingen vide (for der er forhåbentlig ingen dybtliggende tanke bag en så åndsforladt gerning).

Forvirringen bliver total i allersidste linje, og jeg mistænker dem for at have givet en ekstra lille gave til mig personligt, så jeg kunne skrive om det på denne blog. Email-adressen confuciusinstitut@cbs.dk er et sammenblandingens mesterværk i sig selv. Konfucius staves med C (som på engelsk), 'institut' mangler et E for at være engelsk, CBS er på engelsk, og landekoden er DK.

Det kan simpelthen ikke sende et ordentligt signal til studerende, som bare har den midste sproglige sans. Hvis en skole ikke engang har styr på sproget i sine egne tekster (på deres eget sprog), hvordan kan man så regne med, at sprogundervisningen er i top? Undervisningen støttes endda "af CBS' sproglaboratorium, så deltagerne kan få optimalt udbytte."

Consistent kan C'et i CBS i hvert fald ikke stå for.

1 kommentar:

ViP sagde ...

Jeg sendte indlægget til CBCI og fik følgende svar med den ganske konsistente, omend meget lange, autosignatur:

"Jeg kan godt lide dit indæg, og email adressen er selvfølgelig "weird"

Hilsener, Verner

Med venlig hilsen/With best regards,
Verner D. Worm
Professor of Chinese Business and Development
Director of Copenhagen Business Confucius Institute
Asia Research Center
Copenhagen Business School
Denmark"